Göra eget arrangemang

Det är kul att göra egna arr med ackord och melodi, eller bas och melodi, så här kan man gå tillväga:

Börja med att hitta tonarten, ta ut första och sista ackordet, ingen garanti att det blir rätt tonart, men en bra början. När man har hållit på ett tag vet man vilka ackord som brukar funka tillsammans i de olika tonarterna.

När du tror att du vet tonarten, spela skalan som hör till; t.ex; amskala(=cdurskala) till amolls tonart. Om du har hittat rätt skala så finns melodin i den, sedan finns det låtar som byter tonart ofta och då blir det svårare. Försök nu ta ut melodin i början och se om du har hittat rätt skala.

Lägg till bas: ta ut bastoner till melodin du har fått fram, ofta grundton i ackorden; t.ex. a(lös femte sträng) om ackordet är amoll .

Lägg till ackord: försök spela melodin samtidigt som du lägger ackord till. För att få till det måste man hitta ackorden och skalan på flera olika ställen på gitarren, det finns fler amoll än det i första läget.  Lär dig att lägga ackord med färre strängar, det krävs bara tre olika toner för att få ett ackord; grundton, ters och kvint för ett vanligt moll eller durackord.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *